WordPress, a honlapmágus

Azt a programot, amiről most néhány dolgot írnék, már több, mint 10 éve használom. Az egyik legkedvesebb program, amellyel nagyon sokat dolgoztam és dolgozom a mai napig. A neve WordPress. Ez nem a szokványos a gépünkre telepíthető program, hiszen weblapokat készítünk vele, de nem úgy, ahogy a számítógépünkre telepítjük. Tanítom is az óráimon, mert nagyon könnyen kezelhető, illetve nem kell hozzá komolyabb infromatikai tudás sem. A szakma a WordPress CMS-nek, magyarul tartalomkezelő rendszernek hívja. Ennek használatához szükségünk van tárhelyre, domain névre és adatbázisra. Olyan dolgokra, amelyekre szükség van egy komolyabb honlapnak. Mindezeket a „hozzávalókat” megkapjuk a tárhelyszolgáltatótól, sőt előre telepítik is nekünk, ha bejelöljük a tárhely igénylésénél. (A tárhelyekről később írni fogok majd egy külön bejegyzést.).

Könnyedén és ingyenesen le tudjuk tölteni a WordPress fájljait, amit a tárhelyünkre fel tudunk másolni és egy böngészővel „telepíteni” tudjuk. Ez nem is igazán telepítés, hiszen csak megadunk neki fontos információkat a honlapunkhoz. Például: az adatbázis adatait (erről majd későbbi bejegyzésben), a honlapunk nevét, az adminisztrátori felhasználó adatait, amivel később szerkeszteni tudjuk a honlapunkat.

Nagyon sok nyelven elérhető, többek közt magyarul is. Szóval könnyű dolgunk van, mert tud magyarul. Belépve az admin felületre rengeteg minden tudunk csinálni. Létrehozhatjuk a tartalmakat, választhatunk témát (téma=a honlap kinézete), felhasználókat. Apropó felhasználó, különféle jogosultságú felhasználót is létrehozhatunk, adminisztrátort, szerzőt, szerkesztőt stb. Erről is majd később írni fogok. Az admin felületen tudunk bővítményeket telepíteni is amivel nagyon jó képességekkel felruházhatjuk a honlapot. Többek közt pl. hírlevélküldési funkcióval, tűzfallal, galériával, sorolhatnám napestig, mert több ezer elérhető bővítmény van. Van, olyan bővítmény, ami ingyenes, van ami fizetős, de van olyan is, amelyet ingyenes csak korlátozottan tudunk használni, de lehet így is elég. A témákból is több ezer érhető el ingyenesen, de itt is van pro és lite verzió, vagyis néhány funkció ingyenes, néhány csak valamennyi díj után érhető el. A díjaktól sem kell megijedni, mert pár dollárért olyan témákat lehet már kapni, amiért egy designernek több 100.000 forintot is ki fizethetsz, ha úgy csináltatod meg. De szerintem, alap dolgok ingyenesen is elérhetőek. Például ez a design is teljesen ingyenes és ezen a honlapon is minden ingyenesen elérhető bővítmények vannak.

A WordPress folyamatosan kapja a frissítéseket, amelyeket pár kattintással az admin felületen el lehet végezni, de be lehet ezt állítani automatikus frissítésre is. Ekkor nincs semmi teendőnk csak jelzi, hogy frissített. Ennek vannak előnyei is és hátrányai is, ezt most nem részletezem. Én jobban szeretem manuálisan frissíteni, de erre figyelni kell, hogy ne felejtsük el, mivel a WordPress motorral hajtott honlapok a leggyakrabban előforduló site-ok a világon (kb. 1/3), ezért elég nagy célpontja a káros botoknak. Fontos, hogy mindig naprakészen legyenek a bővítmények, a sablonok és nem utolsó sorban a rendszer is. Ezeket a Vezérlőpult/Frissítések menüpontban az admin felületen 3 kattintással el tudjuk végezni.  Azokat a sablonokat, illetve bővímtényeket cseréljük le, amelyeket már egy éve nem frissített az alkotójuk, mert egyrészt nem biztonságosak már, másrészt előbb utóbb nem lesz kombatibilis a legújabb WordPress frissítéssel és ez okozhat nagyobb galibát is.

Írhatnék egy egész könyvet a WordPressről, de a többit majd a későbbi bejegyzésekben teszem meg 😊

A WordPress telepítőcsomagja magyarul letölthető itt: https://hu.wordpress.org/download/

Nagyon sok infó a telepítéstől kezdve a használatig itt olvasható: https://wphu.org/wordpress-kezikonyv/